Slow fashion

 

Sjunkande textilkriser och en ökad konsumtionskultur, har tillsammans lett till att vi shoppar mer än någonsin tidigare - utan att egentligen spendera mer. Totalt köps över 80 miljarder plagg om året, vilket är en ökning på 400% jämfört med för bara 20 år sedan.

Det finns dock en annan kostnad, och det är den som miljön får stå för. Textilbranschens fotavtryck i miljön är betydande och ingår i varenda led i kedjan - från framställning och produktion, till användning och tvättning av plagget, tills dess att vi till sist gör oss av med plagget på något sätt. 

Visste du att textilbranschen står för 10% av världens koldioxidutsläpp och det går år ca 10 000 liter vatten för framställning av ett enda par jeans? Samtidigt är climate change mer påtagligt än någonsin och färskvatten en stor bristvara på jorden. Dessa är endast några av de fotavtryck som modebranschen lämnar efter sig. 

Vi tror att en förändring mot ett mer hållbart mode, dels ligger i modeföretagens ständiga strävan efter att ta fram de mest miljövänliga materialen och produktionsätten, men också i ett mer långsamt mode, där vi shoppar mindre men smartare. Mayla har som ambition att inspirera konsumenter till ett mer medvetet förhållningssätt till shopping, där varje plagg ses som en långvarig investering snarare än ett slit och släng plagg. 

Läs mer om Slow Fashion:

•Wardrobe Crisis, podcast av Clare Press.

•No filter Fashion - Eco Warriors, Podcast av Camille Charriere & Mocia Ainley.

•The True Cost, film av Livia Firth.

•To Die For, bok skriven av Lucy Siegel.